Domů » Blog » Rudohlávek jehlancovitý

Rudohlávek jehlancovitý

Z řeckého anacampto = ohýbám, pyramidalis = pyramida, jehlan.

Obr.1 Detail květu

Fialově - červený klas květu tvoří jehlan, který se většinou mírně naklání, ohýbá. Je to jediný zástupce svého druhu rodu Anacamtis v ČR. Genově mu je nejvíce příbuzný vstavač obecný (Orchis morio), který se zatím řadí do rodu Orchis.

Rudohlávkem se zabýval už Charles Darwin, který sledoval jeho ontogenetický vývoj a opylování hmyzem.

Ontogenetický vývoj rudohlávku je velmi složitý a probíhá více jak 6 let..

Z malého semene se vytvoří článkovitý mykorhizom bez kořenů. Po třech letech se vytváří hlízka bez houbového endofytu ( žijící v rostlinném hostiteli). Pátý rok vyrůstá první zelený list, kdy se i vytvoří druhá hlíza. V dalších letech rostlina nashromáždí zásobní látky a pak teprve vykvétá.

Květy rudohlávku jsou alogamické (cizosprašné), šálivé. To znamená, že neobsahují žádný nektar. Hlavními opylovači jsou denní a noční motýli, kteří zasunou sosák do dlouhé ostruhy, kde čekají, že najdou nektar. Mezitím se jim na sosák přilepí brylky, a ty pak přenášejí do jiných květů, čímž proběhne opylení.

Jelikož je to mediteránní druh, vytváří listové růžice už na podzim. Ty jsou však ve vegetačním období odumřelé a listy vyrůstají s květy nové. Roste na výslunných loukách, polostepích, stráních, pastvinách, škrapech a je silně vápnomilná (tzv.kalcifyt). Kvete od půle června do července.

Květy můžou mít bílé a bílo - růžové formy. Převážná většina z nich jsou tmavé, nebo světlé fialově - červené barvy.

Na společných lokalitách dochází i ke křížení. U nás, nebo spíše v bývalém Československu byl popsán jediný kříženeček rudohlávkovec zvrhlý ( G.conopsea x A.pyramidalis ). Lokalita byla však zničena a rozorána. Z Mediteránu je známé křížení s O.coriophora, O.morio, O.laxiflora, O.sancta.

Nejsevernější areál rozšíření je v Pobaltí. V Mediteránu celkem běžný, kde na některých lokalitách roste po stovkách. V ČR jen vzácně v Českém krasu u Karlštejna, na Moravě v Bílých Karpatech známá PR Čert to zryje, kde je jeho největší populace ve střední Evropě.

Rudohlávek jehlancovitý je zákonem chráněný a řazen mezi kriticky ohrožené rostliny ČR.

Obr.2 Květní klas ve tvaru jehlanu
Obr.3 Rudohlávek je překrásná a estetická orchidej
Obr.4 Anacamptis pyramidalis f.alborosea
Obr.5 Drobný rudohlávek v porovnání s pryšcem na pozadí.

.

Fotodokumentace a popis: Jiří Plekanec / Rivesaltes - Perpignan Francie 5 / 2015
Odborná literatura:
Orchideje České Republiky - David Průša
Orchideje naší přírody - Velíšek / Procházka
Orchideje Evropy - Baumann, Künkele, Lorenz
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. podrobné nastavení