Domů » Blog » Zvířetice

Zvířetice

Ranní romantismus na zřícenině gotického hradu a renesančního zámku.

Obr.1 Pohled na nádvoří a renesanční palác skrze gotický portál.

V Čechách najdeme určitě mnoho krásných míst, kde v krajině dominují krásné zámky, hrady, tvrze, anebo třeba zříceniny jako jsou právě Zvířetice. Tyto pozůstatky ranně gotického hradu z druhé poloviny 13. století, přestavěného na renesanční zámek najdeme na ostrožně při pravém břehu Jizery u Bakova nad Jizerou. Do okolí je krásný výhled a volný neomezený přístup, který bývá pro fotografy výjimečný, neboť jsou většinou podobná místa v ranních a večerních hodinách uzamčená.

Už delší dobu jsem plánoval výlet na toto krásné místo, které je významné historicky a unikátní svým vzhledem. Na starých fotografiích z literatury jsem si udělal představu a tím větší byla touha zříceninu navštívit.

Nejdostupnější cesta je od Bítouchova přes polnosti a meandrující cestou roklí až k zřícenině, kde je velké parkoviště a hotel. Pak už je to jen kousek k mostu přes hradní příkop do vstupní brány.

Zklamáním byla informační bouda na nádvoří přímo u brány pod věží, která je dominantou celé zříceniny. Ten nejhezčí pohled od hradní studny na věž přetne nevkusně umístěná okrově natřená dřevěná opičárna! Památkový ústav umí překvapit a tak tomu není bohužel jenom tady.

Zvířetice jsou skutečně zajímavé místo a je velká škoda, že v 18. století zámek vyhořel, neboť mohl patřit mezi nejhezčí památky v Čechách.

V odkazech je všechno o historii a současnosti Zvířetice:

http://hrady.dejiny.cz/zviretice/

http://www.zviretice.cz/cz/

Čelní strana renesančního paláce se strážní věží a most vedoucí přes hradní příkop do vstupní brány hradu.  Renesanční palác a strážní věž na které jsou patrné díry po dřevěném ochozu.

Pozůstatky renesanční kaple na nároží a starý palác Pozůstatky starého paláce a na nádvoří 42 m hluboká studna, stará zřejmě jako hrad samotný.

Na zřícené části věže je dnes vyhlídkové místo.Nevkusně umístěná informační bouda u brány do hradu.

Panorama zříceniny hradu Zvířetice Panorama zříceniny hradu Zvířetice

Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. podrobné nastavení